Welcome to the Marketing Management MCQ (Multiple-Choice Questions) with answers for the year 2023!

Marketing Management MCQ With Answers (2023) PDF Download

Let’s dive in and elevate your marketing management expertise! Explore Marketing Management MCQ With Answers.

Importance of Marketing Management

MBA MCQs – All Subjects – Download PDF

Essential Functions of Marketing Management

Brand Management MCQ with Answers (Updated) Download PDF

Customer Relationship Management MCQs and Answers PDF Download

Financial Management MCQ With Answers Download PDF

MCQs on Strategic Management – Download PDF

Marketing Management MCQ With Answers (2023) PDF Download

Best Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answer

MIS Management Information System MCQ With Answers Download PDF

Marketing Management MCQ With Answers

  1. Marketing utility consists of ……………………….
    A. Price.
    B. Place, price.
    C. Product, place, price and profit.
    D. Product, Price, place, promotion
    ANSWER: D
  2. A place for buying and selling activities is called ………………….…....
    A. Market.
    B. Marketing.
    C. Market research.
    D. Market information.
    ANSWER: A
  3. The exchange value of a good service in terms of money is_________.
    A. Price.
    B. Product.
    C. Buying.
    D. Selling.
    ANSWER: A
  4. Selling the same product at different prices is known as________.
    A. Price lining.
    B. Dual pricing.
    C. Geographical pricing.
    D. Monopoly pricing.
    ANSWER: B
  5. The words used to convey the advertisement idea is __.
    A. Advertisement.
    B. Advertisement Research.
    C. Advertisement copy.
    D. Advertisement budget
    ANSWER: C
  6. Advertisement promotes_________.
    A. . Purchases.
    B. Production.
    C. Sales.
    D. Price.
    ANSWER: C
  7. Agricultural products are_________.
    A. Perishable.
    B. Highly priced.
    C. Low quality products.
    D. Heterogeneous goods
    ANSWER: D
  8. The social aspect of marketing is to ensure_________.
    A. Price.
    B. Demand.
    C. Low price with high quality.
    D. Service goods.
    ANSWER: C
  9. The orange juice manufacturers know that orange juice is most often consumed in the mornings. However, they would like to change this and make the drink acceptable during other time periods during the day. Which form of segmentation would they need to work with and establish strategy reflective of their desires?
    A. Gender segmentation.
    B. Benefit segmentation
    C. Occasion segmentation.
    D. Age and life cycle segmentation
    ANSWER: C
  10. The typical method of retail operation used by supermarkets and catalog showrooms is called:
    A. Self service retailing.
    B. Limited service retailing.
    C. Full service retailing.
    D. Service merchandiser.
    ANSWER: C
  11. Marketing creates profit by creating ………….. to the buyer.
    A. Value.
    B. Money.
    C. Product.
    D. Price.
    ANSWER: A
  12. ………………. needs the interest of the buyer.
    A. Product.
    B. Sales.
    C. Production.
    D. Manufacturing.
    ANSWER: A
  13. ………….. includes the configuration of benefits, value, cost and satisfaction
    A. Demand.
    B. Innovation.
    C. Creativity.
    D. Invention.
    ANSWER: D
  14. All companies strive to build _ strength.
    A. Brand.
    B. Image.
    C. Customer.
    D. Employee
    ANSWER: A
  15. Which one of the following is not one of the P s of marketing?
    A. Product.
    B. Price.
    C. Place.
    D. Production.
    ANSWER: D
  16. . Which of the following best identifies how marketing must be understood today?
    A. Satisfy customer needs.
    B. Marketing.
    C. Selling.
    D. Behaviour.
    ANSWER: A
  17. A……………….. is a trade of vale between two or more parties.
    A. Transaction.
    B. Exchange.
    C. Transfer.
    D. Prospecting.
    ANSWER: A
  18. Which concept holds that consumers will not buy enough of organizations product unless it takes large scale selling and promotion effort?
    A. Marketing.
    B. Selling.
    C. Production.
    D. Product.
    ANSWER: B
  19. ………….. includes that other company s offering similar products & services to the same customer at similar prices.
    A. Supply Chain.
    B. Competition.
    C. Product.
    D. Price
    ANSWER: B
  20. …………… consists of a group of customers who share a similar set of wants
    A. Micro Marketing
    B. Mass Marketing.
    C. Market Segment.
    D. Market targeting.
    ANSWER: A
  21. The starting point for discussing segmentation is …………………….
    A. Segregation.
    B. Positioning.
    C. Both.
    D. None
    ANSWER: A
  22. Need become …………………… when they are directed to specific objects that might satisfy the need.
    A. Wants
    B. Needs
    C. Demand.
    D. Flexibility.
    ANSWER: A
  23. A marketer is someone seeking a response from another party called………………
    A. Marketer.
    B. Prospect.
    C. Supplier.
    D. Distributor.
    ANSWER: B
  24. ……………… are wants for specific products that are backed up an ability and willingness to buy them.
    A. Demand.
    B. Wants.
    C. Needs.
    D. Desire.
    ANSWER: A
  25. Which is intangible among the following?
    A. Product.
    B. Services.
    C. Products & services.
    D. Sales.
    ANSWER: B
  26. ……………………. emerges when people decide to satisfy and want through exchange.
    A. Marketing.
    B. Sales.
    C. Purchase.
    D. Accounting.
    ANSWER: B
  27. …………………… concept holds consumers will favour those products that offer the most quality or performance.
    A. Product.
    B. Selling.
    C. Production.
    D. Sales.
    ANSWER: A
  28. ………………… concept holds that consumers will favour those products that are conveniently available in adequate quantity and affordable.
    A. Product.
    B. Production.
    C. Selling.
    D. Buying.
    ANSWER: B
  29. ………………… concepts holds that consumers if left alone will ordinarily not buy enough of the Organization s products.
    A. Marketing.
    B. Product.
    C. Selling.
    D. Buying.
    ANSWER: A
  30. ………………. involves managing demand, which in turn involves managing customer relationship.
    A. Marketing management.
    B. Direct marketing.
    C. Production management.
    D. Advertising.
    ANSWER: A
  31. At which stage in the International Trade Cycle does a country usually import foreign goods?
    A. Introduction stage.
    B. Growth stage.
    C. Maturity stage.
    D. Saturation stage.
    ANSWER: B
  32. Which stage of the product lifecycle is marked by falling costs and rising revenues?
    A. Introduction stage.
    B. Growth stage.
    C. Maturity stage.
    D. Saturation stage.
    ANSWER: D
  33. The usual source for new products is_____.
    A. Marketing research
    B. R&D.
    C. Accidental discoveries.
    D. A variety of sources including customers, competitors, serendipity and formal processes
    ANSWER: A
  34. The term marketing refers to_____.
    A. New product concepts and improvements.
    B. Advertising and promotion activities.
    C. A philosophy that stresses customer value and satisfaction.
    D. Planning sales campaigns.
    ANSWER: C
  35. A brand is a ………………………….
    A. Name.
    B. Term.
    C. Sign.
    D. A combination of all of the above.
    ANSWER: D
  36. A marketing philosophy summarized by the phrase a good product will sell itself is Characteristic of the_________ period.
    A. Production.
    B. Sales.
    C. Marketing.
    D. Relationship.
    ANSWER: A
  37. An organization with a______ orientation assumes that customers will resist purchasing Products not deemed essential. The job of marketers is to overcome this resistance through personal selling and advertising.
    A. Production.
    B. Marketing.
    C. Relationship.
    D. Sales.
    ANSWER: B
  38. In the relationship marketing firms focus on__________ relationships with__________.
    A. Short term customers and suppliers.
    B. Long term customers and suppliers.
    C. Short term customers.
    D. Long term customers.
    ANSWER: D
  39. Which of the following is NOT an element of the marketing mix?
    A. Distribution.
    B. Product.
    C. Target market.
    D. Pricing.
    ANSWER: C
  40. The term marketing mix describes _.
    A. A composite analysis of all environmental factors inside and outside the firm.
    B. A series of business decisions that aid in selling a product.
    C. The relationship between a firm’s marketing strengths and its business weaknesses.
    D. A blending of four strategic elements to satisfy specific target marker.
    ANSWER: A
  41. Newsletters, catalogues, and invitations to organisation-sponsored events are most closely
    associated with the marketing mix activity of _.
    A. Pricing. B. Distribution. C. Product development. D. Promotion.
    ANSWER: D
  42. A market with which of the following characteristics would generally be less competitive?
    A. High barriers to entry.
    B. Lots of potential substitutes exist.
    C. Strong bargaining power among buyers.
    D. Strong bargaining power among suppliers.
    ANSWER: C
  43. The process of anticipating future events and conditions and determining the best way to
    achieve organizational objectives is known as_______.
    A. Researching.
    B. Planning.
    C. Controlling.
    D. Managing.
    ANSWER: B
  44. Which one of the following best describes the present value of the stream of future profits
    expected over the customer s life time purchase?
    A. Customers Life time value. B. Suppliers Life time Value.
    C. Company s life time value. D. Future value.
    ANSWER: A
  45. Market expansion is usually achieved by…………………..
    A. More effective use of distribution.
    B. More effective use of advertising
    C. By cutting prices.
    D. All of the above are suitable tactics.
    ANSWER: B
  46. The following are all major stages of a product life cycle except…………………..
    A. Sales decline.
    B. Market maturity.
    C. Market Introduction.
    D. Market Growth.
    ANSWER: C
  47. Techniques of sales promotions are …………………..
    A. Free samples.
    B. Free offers.
    C. Merchandising.
    D. All the above.
    ANSWER: D
  48. A………………….. is a set of segments sharing some exploitable similarity.
    A. Over segment.
    B. Counter segment.
    C. Super segment.
    D. Selection segment.
    ANSWER: A
  49. The firm must consider whether investing in the segment makes sense giving the firm …………………. and…………………..
    A. Knowledge & objective.
    B. Objective & resource.
    C. Knowledge & resource.
    D. None.
    ANSWER: A
  50. …………………. and …………………. are the major factors influencing the selection of suppliers.
    A. Price and Quantity B. Price and Quality.
    C. Price and Delivery. D. Quantity and Delivery.
    ANSWER: C
  51. Promotion mix includes Sales Promotion, Personal Selling, Advertising and ………………….
    a) Marketing
    b) Sales
    c) Publicity
    d) None of these
    Ans: C
  52. Copy testing is also known as ………………….
    a) Pre Testing
    b) Copy writing
    c) concurrent testing
    d) Preview
    Ans: A
  53. Consumer promotion, trade promotion and …………………. are the three forms of sales promotion
    a) Media Promotion
    b) Sales Force Promotion
    c) Core Promotion
    d) Media Mix
    Ans: B
  54. …………………. media can give 24 hour exposure to the public eye.
    a) Television
    b) Print
    c) Internet
    d) Flex Board
    Ans: D
  55. It is popularly known as free form of promotion
    a) Advertisement
    b) Publicity
    c) Personal Selling
    d) Marketing
    Ans: B
  56. Which among the following is an example of Trade promotion?
    a) Coupons
    b) Samples
    c) Push Money
    d) None of these
    Ans: C
  57. Which among the following is a Pull Strategy?
    a) Trade promotion
    b) Consumer Promotion
    c) Sales Force Promotion
    d) None of these
    Ans: B
  58. If a company gives false message to the customers, it is known as
    a) Obscene ads
    b) Subliminal ads
    c) Deception
    d) None of these
    Ans: C
  59. The strategy that encourages dealers and distributors to sell a product is known as
    a) Push
    b) Pull
    c) Combination
    d) Marketing
    Ans: A
  60. Creating image of product in the minds of target group is called
    a) Marketing
    b) positioning
    c) Branding
    d) Popularizing
    Ans: B
  61. The process of purchasing space in a media is
    a) Media Spacing
    b) Media Scheduling
    c) Media Purchasing
    d) Media Buying
    Ans: D
  62. The plan that show time, date and frequency of an advertisement is
    a) Media Plan
    b) Media Schedule
    c) Media Time
    d) Media Space
    Ans: B
  63. Series of advertisement messages that share a single idea or theme is
    a) Advertisement Campaign
    b) Advertisement Group
    c) Advertisement Cluster
    d) Advertisement Series
    Ans: A
  64. Point of Purchase Ads are also known as
    a) In-Store Advertising
    b) Built-in Advertising
    c) Green Advertising
    d) Stock Advertising
    Ans: A
  65. The specific carrier within a medium is called
    a) Media Carrier
    b) Media Bus
    c) Media Van
    d) Media Vehicle
    Ans: D
  66. A series of actions that media planners take to attain the media objectives
    a) Media Function
    b) Media Strategy
    c) Media Policy
    d) Media Option
    Ans: B
  67. The combination of media used for advertising in a target market is
    a) Media Mix
    b) Market-Media Match
    c) Media Advertising
    d) Media Option
    Ans: A
  68. Selection of most appropriate cost-effective medium in advertisement is
    a) Media Buying
    b) Media Scheduling
    c) Media Purchasing
    d) Media Selection
    Ans: D
  69. Direct mail advertising sends messages through
    a) Audio
    b) Video
    c) Mail
    d) None of these
    Ans: C
  70. Which of the following is more of personal medium of advertisement?
    a) Internet Advertisement
    b) Broadcast Media
    c) Direct Mail Advertising
    d) Print Media
    Ans: C
  71. Independent organization of creative people for advertisement and promotional tools are
    called
    a)Advertisement Makers
    b) Advertisement Creators
    c) Advertisement Developers
    d) Advertisement Agency
    Ans: D
  72. Which tool of the promotional mix consists of short-term incentives to encourage the
    purchase or sale of a product or service?
    a) advertising
    b) public relations
    c) direct marketing
    d) sales promotion
    Ans: D
  73. If a company wants to build a good “corporate image,” it will probably use which of the
    following marketing communications mix tools?
    a) advertising
    b) public relations
    c) direct marketing
    d) sales promotion
    Ans: B
  74. …………………. is direct communications with carefully targeted individual consumers to obtain an
    immediate response.
    a) Personal selling
    b) Public relations
    c) Direct marketing
    d) Sales promotion
    Ans: C
  75. Which of the following promotional forms is often described as being too impersonal and
    only a one-way communication form?
    a) advertising
    b) personal selling
    c) public relations
    d) sales promotion
    Ans: A
  76. The promotion tool that may include coupons, contests, premiums, and other means of attracting consumer attention is best described as being which of the following?
    a) advertising
    b) personal selling
    c) public relations
    d) sales promotion
    Ans: D
  77. A …………………. is a promotion strategy that calls for using the sales force and trade promotion
    to move the product through channels.
    a) push strategy
    b) pull strategy
    c) blocking strategy
    d) integrated strategy
    Ans: A
  78. Which of the following strategies is usually followed by B2C companies with respect to promotion strategy?
    a) Push strategy
    b) Pull strategy
    c) Blocking strategy
    d) Integrated strategy
    Ans: B
  79. Which of the following strategies is usually followed by B2B companies with respect to
    promotion strategy?
    a) Push strategy
    b) Pull strategy
    c) Blocking strategy
    d) Integrated strategy
    Ans: A
  80. Marketing management must make four important decisions when developing an advertising program. All of the following would be among those decisions EXCEPT:
    a) Setting advertising objectives.
    b) Conducting advertising culture audit
    c) Setting the advertising budget.
    d) Developing advertising strategy.
    Ans: B
  81. The first step in developing an advertising program should be to:
    a) Set advertising objectives.
    b) Set the advertising budget.
    c) Evaluate advertising campaigns.
    d) Develop advertising strategy.
    Ans: A
  82. A specific communication task to be accomplished with a specific target audience during a
    specific period of time is called an:
    a) Advertising campaign.
    b) Advertising objective.
    c) Advertising criterion.
    d) Advertising evaluation.
    Ans: B
  83. Which of the following WOULD NOT be one of the primary advertising objectives as
    classified by primary purpose?
    a) to inform
    b) to persuade
    c) to remind
    d) to make profits
    Ans: D
  84. …………………. is used heavily when introducing a new product category.
    a) Persuasive advertising
    b) Inferential advertising
    c) Reminder advertising
    d) Informative advertising
    Ans: D
  85. Keeping consumers thinking about the product is the objective for which type of advertising?
    a) Informative advertising.
    b) Psychological advertising.
    c) Reminder advertising.
    d) Persuasive advertising.
    Ans: C
  86. Determining the promotion budget on the basis of financial availability of capital is characteristic of which of the following budget methods?
    a) Affordable method
    b) percentage-of-sales method
    c) competitive-parity method
    d) objective-end-task method
    Ans: A
  87. Setting the promotion budget so as to match the budgets of the competitors is characteristic of which of the following budget methods?
    a) Affordable method
    b) Percentage-of-Sales method
    c) competitive-parity method
    d) Objective-end-task method
    Ans: C
  88. ………………….are vehicles or channels through which the advertising messages are transmitted to target consumers so that the desired action may be induced at the consumer level
    a) advertisement media
    b) advertisement copy
    c) advertising layout
    d) teaser advertisements
    Ans : A
  89. _ is a plan of presenting the message in a more specific and compact form within the
    advertising space available to the target consumers
    a) advertisement media
    b) advertisement copy
    c) advertising layout
    d) teaser advertisements
    Ans: C
  90. All of the following methods are used for evaluating advertising effectiveness EXCEPT:
    a) Pre- test
    b) Post- test
    c) Concurrent test
    d) Marginal test
    Ans: D
  91. All of the following methods are considered to be concurrent testing methods EXCEPT:
    a) consumer diaries
    b) co-incidental surveys
    c) readability studies
    d) electronic devices
    Ans: C
  92. The central theme of an advertisement that motivates the consumer to make a purchase
    decision is?
    a) Advertising appeal b) Advertisement script c) Slogan d) Headline
    Ans: A
  93. The aggregate of all the factors which arouse the needs of customers and guide them in final
    selection is called?
    a) Advertising appeal b) Advertising media c) Advertisement d) Buying motive
    Ans: D
  94. Which among the following is not an essential of advertising appeal?
    a) It must be conceptually sound b) It must be interesting
    c) It must be economical d) It must be complete
    Ans: C
  95. The type of appeal which is related to a person‟s psychological and social needs for
    purchasing products and services?
    a) Rational appeal b) Emotional appeal c) Moral appeal d) Humour appeal
    Ans: B
  96. Aishwarya Rai Bachan endorsing L‟Oreal is an example of?
    a) Rational appeal
    b) Beauty appeal
    c) Sex appeal
    d) Emotional appeal
    Ans: B
  97. The content and context of a message contained in an advertisement is called?
    a) Ad copy
    b) Script
    c) Body
    d) Advertising appeal
    Ans: A
  98. An Ad copy which informs the target group the fact that the manufacturer is established
    enough to give them the right goods is?
    a) Institutional copy
    b) straight selling copy
    c) Educational copy
    d) expository copy
    Ans: A
  99. Searching and identifying potential buyers for a product is _
    a) Selling
    b) Prospecting
    c) Compelling
    d) Canvasing
    Ans: B
  100. If a copy tells openly and directly all the features of a product or a service with the help of
    suitable pictures, photos and diagrams to impress a customer, it is called?
    a) descriptive copy
    b) educational copy
    c) straight selling copy
    d) expository copy
    Ans: D
  101. An Ad copy that uses the endorsement of a satisfied customer?
    a) comparative copy
    b) reminder copy
    c) expository copy
    d) testimonial Ad copy
    Ans: D
  102. Which among the following is the right sequence of copywriting process?
    a) planning, research, organisation, writing, checking, proof reading, editing, revision
    b) research, planning, organisation, writing, checking, proof reading, editing, revision
    c) planning, research, organisation, writing, checking, editing, proof reading, revision
    d) research, planning, organisation, writing, checking, editing, proof reading, revision
    Ans: A
  103. Consider the following statements:
    Statement 1: Two major dimensions of advertising are message creation and message
    dissemination
    Statement 2: Message creation is meaningful once the advertisement is created.
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: C
  104. Consider the following statements:
    Statement 1: Media planning refers to series of decision involving delivery of messages to the
    target audience
    Statement 2: The central theme of media planning is message dissemination.
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: A
  105. Consider the following statements:
    Statement 1: Media planning starts with analysis target audience
    Statement 2: Media strategy is concerned with the selection of appropriate media)
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: B
  106. Consider the following statements:
    Statement 1: Print media is the oldest and basic forms of mass communication.
    Statement 2: Print media can make a faster delivery than broadcast media)
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: C
  107. Consider the following statements:
    Statement 1: Point of purchase advertising refers to advertising at the place and time of purchase
    Statement 2: It is similar to window dressing.
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: C
  108. Which among the following is not a function of ad agency?
    a) Conduct market analysis
    b) Develop advertising plans
    c) Develop media strategy
    d) Collect feedback from target audience.
    Ans: C
  109. Which among the following is not an objective of advertising research?
    a) Improve the efficiency of an ad
    b) Develop advertising plans
    c) Evaluate impact of an ad
    d) To avoid wastage of money
    Ans: B
  110. Consider the following statements:
    Statement 1: Post testing is an evaluation conducted to know whether a proposed ad campaign is
    appealing to target group
    Statement 2: It is also known as copy testing.
    a) Both statements are right
    b) Both statements are wrong
    c) Only Statement 1 is correct
    d) Only statement 2 is correct
    Ans: B
  111. Showing the product in a picture as being bigger than it actually is an example of
    a) Deception
    b) Subliminal Ads
    c) Obscene ads
    d) Challenging
    Ans: A
  112. …………………… is a self-regulatory voluntary organization of the advertising industry
    a) Securities and Exchange Board of India
    b) Reserve Bank of India (RBI)
    c) Medical Council of India
    d) Advertising Standards Council of India (ASCI)
    Ans: D
  113. Colgate is offering scholarships worth one lakh rupees to Indian students. This highlights
    a) Advertising clutter
    b) Corporate Social Responsibility
    c) Advertising revolution
    d) Mass advertising
    Ans: B
  114. Benetton „Unhate‟ ad campaign, featuring world leaders kissing is a case of __
    a) Subliminal ads
    b) Misleading
    c) Obscene
    d) Appealing
    Ans: A
  115. Axe body spray ads are examples of _
    a) Obscene advertisements
    b) Deception
    c) Subliminal
    d) Rational appeal
    Ans: A
  116. The large volume of advertising in a society is known as __
    a) Advertising clutter
    b) Deception
    c) Mass advertising
    d) Large scale advertising
    Ans: A
  117. It is criticized that advertising causes people to give too much importance to _
    a) Fashion
    b) Material goods
    c) Cost of product
    d) Standard of living
    Ans: B
  118. Advertising is an important source of revenue to __
    a) Advertisers
    b) Public
    c) Media
    d) Government
    Ans: C
  119. Advertisement aims at _
    a) Product selling
    b) Marketing
    c) Customer relations
    d) Mass communication
    Ans: D
  120. …………………… is directed towards consumers and traders with the intention to increase
    immediate or short term sales.
    a) Advertising
    b) Direct selling
    c) Sales Promotion
    d) Publicity
    Ans: C
  121. The basic objective of push strategy is to encourage the…………
    a) Consumer
    b) middlemen
    c) Producer
    d) Public
    Ans: B
  122. A pull sales promotion strategy concentrates on the ……………..
    a) Consumer
    b) middlemen
    c) Producer
    d) Sales force
    Ans: A
  123. The sales promotion strategy which concentrates on the middlemen and consumers is
    known as______________
    a) Pull Strategy
    b)Combination strategy
    c) Sale force Strategy
    d) Push Strategy
    Ans: B
  124. Couponing is an example of________________
    a) Consumer promotion Techniques
    b) Trader Promotion Techniques
    c) Sales Force Promotion Technique
    d) Dealer Promotion Technique
    Ans: A
  125. The reduction in the price of a product for a short span of time is known as___________
    a) Rebate
    b) Free Offer
    c) Price off offer
    d)Trade offer
    Ans: C
  126. ___________ is a non-paid form of promotion
    a) Advertising
    b) Direct Marketing
    c) Sales Promotion
    d) Publicity
    Ans: D
  127. …………………….. is the oral communication with potential buyers of a product with the intention of
    making a sale.
    a) Personal Selling
    b) Direct Marketing
    c) Sales Promotion
    d) Publicity
    Ans: A
  128. ___________ is the sum total of values, assets and liabilities generated by a branded product
    over a period of time.
    a) Brand loyalty
    b) Brand association
    c) Brand Equity
    d) Brand awareness
    Ans: C
  129. ___________ is a measure of attachment that a consumer has to a brand.
    a) Brand loyalty
    b) Brand association
    c) Brand Equity
    d) Brand awareness
    Ans: A
  130. Communication activities which provide incentives to consumer is known as_________
    a) Advertising
    b) Direct Marketing
    c) Sales Promotion
    d) Publicity
    Ans: C
  131. Merchandise allowance is a ___________ technique.
    a) Consumer promotion Techniques
    b) Trader Promotion Techniques
    c) Sales Force Promotion Technique
    d) Pull Promotion Technique
    Ans: B
  132. The additional amount of money consumers are willing to pay for a brand is known as ___________
    a) Brand loyalty
    b) Brand association
    c) Brand Equity
    d) Brand awareness
    Ans: C
  133. Sales persons who want for the sales to come to them is known as
    a) Transactional
    b) Closers
    c) Relational
    d) Consultants
    Ans: A
  134. The process which consists of six stages; prospecting, pre-approach, approach, presentation,
    close, and follow-up is called the:
    a) Product Marketing Process
    b) Direct Marketing process
    c) Personal selling process
    d) Purchase decision process
    Ans: C
  135. Excuses for NOT making a purchase commitment or decision are called
    a) Constraints
    b) Interventions
    c) Troubles
    d) Objections
    Ans: D
  136. The final stage in the personal sales process is the stage
    a) Follow-up
    b) Assumptive close
    c) Trial Close
    d) Presentation
    Ans: A
  137. AIDA stands for Awareness___________, Desire and ___________.
    a) Interest; Action
    b) Idea; Approach
    c) Intensity; Appeal
    d) Involvement; Appeal
    Ans: A
  138. A consumer contest is an example of _.
    a) Personal Selling
    b) Sales Promotion
    c) Advertisement
    d) Indirect Selling
    Ans: B
  139. Avon, Amway, and Tupperware use which of the following forms of channel distribution?
    a. direct marketing channel
    b. indirect marketing channel
    c. forward channel
    d. fashion channel
    Ans: A
  140. Makers of televisions, cameras, tires, furniture, and major appliances normally use which of
    the following distribution channel forms?
    a. direct marketing channel
    b. indirect marketing channel
    c. horizontal channel
    d. synthetic channel
    Ans: B
  141. The benefits of marketing channels are………..
    a. Cost saving
    b. Time saving
    c. Financial support given
    d. All of above
    Ans: D
  142. ___________ is a marketing channel that has no intermediary levels.
    a. direct marketing channel
    b. indirect marketing channel
    c. forward channel
    d. hybrid channel
    Ans: A
  143. Which of the following is not a promotion mix?
    A. Sales promotion.
    B. Personal selling.
    C. Forecasting.
    D. Advertising
    ANSWER: C
  144. Two main components of sales promotion are ___________.
    A. Trade promotion and consumer promotion.
    B. marketing promotion and sales promotion.
    C. Consumer promotion and marketing promotion.
    D. none.
    ANSWER: C
  145. Marketing and selling are___________.
    A. Same.
    B. Different.
    C. Almost same
    D. Fully varies.
    ANSWER: B
  146. ___________is not a part of the external marketing environment.
    A. Political.
    B. Legal.
    C. Product.
    D. Socio cultural.
    ANSWER: C
  147. The middlemen who do not take any title to goods
    A. Retailer.
    B. Wholesaler.
    C. Agent.
    D. Commission houses.
    ANSWER: C
  148. ___________ are the basic human requirements
    A. Needs.
    B. Wants.
    C. Luxuries.
    D. Offerings.
    ANSWER: A
  149. The direct channel has the limitation of ___________.
    A. Market exploitation.
    B. Communication.
    C. Control.
    D. Cost .
    ANSWER: D
  150. This marketing component is most likely to be standardized___________
    A. Brand
    B. Price
    C. Advertising
    D. Distribution
    ANSWER: A

Marketing Management MCQs with Answer for Practice

This set of multiple-choice questions (MCQs) has been thoughtfully compiled to provide MBA students with an opportunity to test and reinforce their understanding of key marketing concepts. These MCQs will challenge students’ knowledge and critical thinking abilities, preparing them to tackle real-world marketing scenarios with confidence.

Let’s embark on this journey of exploration and discovery in Marketing Management to sharpen our marketing acumen and propel our careers forward! Here are multiple-choice questions on marketing management for students.

Brand Management MCQ with Answers (Updated) Download PDF

MCQs on Strategic Management – Download PDF

Marketing Management MCQs for Practice

  1. Which of the following best defines marketing management?
    a) The process of creating, communicating, and delivering value to customers
    b) The process of promoting products through advertisements
    c) The process of managing financial resources in a marketing department
    d) The process of recruiting and training sales representatives
  2. Which of the following is NOT a component of the marketing mix?
    a) Product
    b) Price
    c) Promotion
    d) Production
  3. Market segmentation involves:
    a) Combining multiple markets into one large target group
    b) Dividing the market into distinct groups based on similar characteristics
    c) Lowering the price to attract a broader audience
    d) Discontinuing a product that is not performing well in the market
  4. The marketing concept centers around:
    a) Maximizing profits at any cost
    b) Focusing solely on production efficiency
    c) Meeting customer needs and wants
    d) Competing aggressively to gain market share
  5. Which of the following is a primary function of a marketing manager?
    a) Managing the company’s financial accounts
    b) Overseeing the production process
    c) Identifying and analyzing customer needs and preferences
    d) Handling employee recruitment and training
  6. A SWOT analysis assesses a company’s:
    a) Sales revenue for the past year
    b) Strengths, weaknesses, opportunities, and threats
    c) Employee turnover rate
    d) Market share compared to competitors
  7. What is the purpose of a marketing plan?
    a) To outline the company’s organizational structure
    b) To set financial goals for the upcoming year
    c) To identify and implement marketing strategies
    d) To calculate the return on investment (ROI) for marketing campaigns
  8. In the product life cycle, the maturity stage is characterized by:
    a) Rapid sales growth and high profits
    b) Declining sales and market saturation
    c) Introduction of a new product to the market
    d) Heavy promotion and advertising efforts
  9. A company that offers a range of products and services tailored to meet the specific needs of different customer segments is practicing:
    a) Niche marketing
    b) Mass marketing
    c) Market targeting
    d) Product specialization
  10. When a company sets a high initial price for a new product and gradually lowers it over time, it is using a pricing strategy known as:
    a) Penetration pricing
    b) Skimming pricing
    c) Cost-plus pricing
    d) Psychological pricing
  11. Which of the following is an example of a push marketing strategy?
    a) Running online advertisements targeted at potential customers
    b) Offering discounts and promotions to end consumers
    c) Providing sales incentives to retailers to promote a product
    d) Conducting market research to understand customer preferences
  12. Brand equity refers to:
    a) The financial value of a company’s assets
    b) The loyalty and recognition a brand has among its customers
    c) The total revenue generated by a brand in a year
    d) The number of stores that stock a particular brand’s products
  13. Which of the following is a marketing communication tool used to inform, persuade, and remind customers about a product or service?
    a) Public relations
    b) Sales promotion
    c) Direct marketing
    d) Strategic planning
  14. The process of evaluating a company’s internal and external environment to identify opportunities and threats is known as:
    a) Competitive analysis
    b) Environmental scanning
    c) Performance appraisal
    d) Market research
  15. A unique selling proposition (USP) is:
    a) The advertising budget allocated for a marketing campaign
    b) A feature or benefit that sets a product apart from its competitors
    c) The cost of goods sold for a particular product
    d) The company’s overall sales revenue for the year
  16. Which of the following is an example of a secondary data source in market research?
    a) Surveys conducted by the company among its customers
    b) Social media interactions with potential customers
    c) Government publications and reports
    d) Focus groups organized by a market research firm
  17. An approach where a company offers multiple products or services as a bundle at a lower price than they would cost individually is called:
    a) Upselling
    b) Cross-selling
    c) Price bundling
    d) Discount pricing
  18. In the context of international marketing, what does the term “adaptation” refer to?
    a) Adjusting product features to meet local preferences and requirements
    b) Replicating the exact marketing strategy used in the home country
    c) Reducing prices to be more competitive in foreign markets
    d) Limiting the use of promotional activities in foreign markets
  19. What is the purpose of a distribution channel in marketing management?
    a) To increase advertising efforts for a product
    b) To manage the company’s financial transactions
    c) To deliver products from producers to end consumers
    d) To set the pricing strategy for products
  20. Which of the following is an example of a cost-based pricing strategy?
    a) Setting the price based on competitor prices
    b) Setting the price to reflect the perceived value of the product
    c) Setting the price to cover production and distribution costs
    d) Setting the price based on consumer demand
  21. A marketing strategy that focuses on increasing market share through aggressive pricing and promotional efforts is known as:
    a) Market development
    b) Market penetration
    c) Product diversification
    d) Product development
  22. Which of the following is a characteristic of a monopolistic competition market structure?
    a) A large number of sellers offering identical products
    b) Barriers to entry preventing new firms from entering the market
    c) Products that are close substitutes, but not identical
    d) One dominant seller controlling the entire market
  23. What does the term “relationship marketing” refer to? a) Focusing on short-term sales rather than building long-term customer loyalty b) Creating partnerships with suppliers to reduce production costs c) Building and maintaining long-term relationships with customers for repeat business d) Using celebrity endorsements to promote a product
  24. When a company extends its product line by introducing new products in the same category, it is an example of:
    a) Product diversification
    b) Market penetration
    c) Product development
    d) Market development
  25. The process of setting specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound objectives for marketing activities is known as:
    a) Environmental analysis
    b) Strategic planning
    c) Market segmentation
    d) Marketing goal setting
  26. Which of the following marketing metrics helps measure customer loyalty and satisfaction?
    a) Return on investment (ROI)
    b) Customer lifetime value (CLV)
    c) Market share percentage
    d) Gross profit margin
  27. Which of the following is a direct marketing channel?
    a) Selling products through a retailer
    b) Selling products through a wholesaler
    c) Selling products online through the company’s website
    d) Selling products through

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *