In this blog, we’ve curated a comprehensive set of Multiple Choice Questions MCQs MIS Management Information System MCQ with Answers. From the fundamentals of information systems to the role of technology in business processes, these questions will challenge your understanding and, more importantly, deepen it.

In the you’ll find a diverse range of MIS Management Information System MCQs with Answers. Each question is meticulously crafted to test your knowledge and encourage critical thinking. Download MIS Management Information System MCQs PDF with Answers.

MIS Management Information System MCQs with Answers

  1. In an information system which one is not a technology driver for an information system?
    A. knowledge asset management
    B. networks and the Internet
    C. object technologies
    D. enterprise applications
    E. collaborative technologies
    F. none
    Answer – A
  2. In a formal system development process which of the following
    A. statement of the system users’ business requirements
    B. business problem statement
    C. software and technical hardware solution for the business problem
    D. Specification and technical blueprints for a solution that fulfills the business requirements
    E. both A & b
    F. none of the above
    Answer – C
  3. Which of the following information system supports planning and assessment needs of executive management?
    A. TPS
    B. DSS
    C. MIS
    D. ERP
    E. both b & c
    F. none of these
    Answer – F
  4. Who have concerned with tactical (short-term) operational problems and decision making ?
    A. supervisors
    B. mobile managers
    C. middle managers
    D. executive managers
    E. none of the above
    F. both A & b
    Answer – C
  5. Which of the following application of information is used to scan an organization’s environment?
    A. world wide
    B. internal communication.
    C. external communication.
    D. sensing.
    E. none of the above.
    Answer – D
  6. Management information systems (MIS)
    A. Development and share documents that support day-today office activities.
    B. process business transactions (e.g., time cards, payments, orders, ecapture and reproduce the knowledge of an expert problem solver
    C. use the transaction data to produce information needed by managers to run the business
    D. none of the above
    Answer – C
  7. Which one is the organizations Back Bone?
    A. capital
    B. employee
    C. management
    D. information
    E. both A and B
    Answer – D
  8. Which of the following is responsible for the systems development, budget, on-time development and with acceptable quality
    A. systems owner
    B. systems designer
    C. project manager
    D. user systems builder
    E. external system user
    F. both B & c
    G. none
    Answer – A
  9. In information system Which one is not a business driver?
    A. redesign a business process
    B. security and privacy
    C. collaboration and partnership
    D. knowledge asset management
    E. proliferation of networks and the Internet
    F. both A & b
    G. none
    Answer – E
  10. Short form of AI
    A. Artificial information
    B. Artificial intelligence
    C. Artificial integration
    D. None of the above
    Answer – B
  11. In which phase of the system development process specifications for a solution that fulfills the business requirements is undertaken and the technical blueprint is developed
    A. feasibility analysis
    B. system design
    C. system implementation
    D. system initiation
    E. system analysis
    F. both c & d
    G. none
    Answer – B
  12. A university creates a web-based information system that gives access to faculty who can record student grades and advise students, this is an example of a/an CRM.
    A. ERP
    B. extranet
    C. 213
    D. none of the above
    E. both A & b
    Answer – C
  13. What are the advantage(s) of transistors
    A. Are portable
    B. Are more reliable
    C. Consume less power
    D. All of the above
    Answer – D
  14. Using a business performance management software to monitor performance __________
    A. reduces costs.
    B. adds value.
    C. manages risks
    D. create a new opportunity.
    E. both A & b.
    F. none of the above.
    Answer – C
  15. 15. What is the primary outcome of web self-services that is offered by the bank for customers?
    A. reduces costs.
    B. manages risks.
    C. adds value.
    D. creates a new opportunity.
    E. none of the above.
    F. both A & b.
    Answer – A
  16. _________ is the general transformation cycle for information?
    A. data to information to knowledge.
    B. data to knowledge to information.
    C. knowledge to data to information.
    D. information to data to knowledge
    E. none of the above.
    F. both A & b.
    Answer – A
  17. Which attribute manager require for quality information.
    A. media.
    B. timeliness.
    C. presentation.
    D. relevance.
    E. none of the above.
    F. both A & b.
    Answer – D
  18. The legal constraints Monitoring by a company which operates under requires review of:
    A. a company’s macro-environment.
    B. a company’s macro-environment.
    C. a company’s customers.
    D. a company’s outputs.
    E. all of the above
    Answer – A
  19. _______ represented an information flow diagram?
    A. Source
    B. Entity
    C. Attribute
    D. Process
    E. Database
    F. none of these
    Answer – A
  20. The DBA is
    A. a computer device
    B. a person
    C. a communication technique
    D. All of the above
    Answer – D
  21. _____ is depicted by web blueprint.
    A. the layout of a website.
    B. the layout of an index page.
    C. the layout of the home page.
    D. the layout of an individual web page.
    E. the layout of a sitemap.
    F. both A & b.
    Answer – A
  22. ______ is the collection of UML depicts information systems :
    A. Objects
    B. Processes
    C. Entities
    D. Data
    E. Information
    F. none of these
    Answer – A
  23. 23.which statement satisfy taxonomy?
    A. A list of equivalent terms
    B. A browsable hierarchy
    C. A complex controlled vocabulary showing relationships
    D. none of these
    Answer – B
  24. Which statement is incorrect about XML schemas?
    A. Schemas can specify integer values
    B. Schemas provide data-oriented data types
    C. They offer more flexibility than DTDs
    D. Schemas are defined by XSD tag
    E. All XML documents must have a schema
    Answer – E
  25. ______ done in the Credit checking.
    A. order entry system
    B. quotation system
    C. order processing system
    D. any of the above
    Answer – A
  26. _______ relates to enterprise interoperability?
    A. XML
    B. DFD
    C. Information flow diagram
    D. Entity relationship diagram
    E. none of these
    Answer – A
  27. For a web site, _______ is not a type of navigation system.
    A. Local
    B. Regional
    C. National
    D. Global
    E. Contextual
    F. All of these
    Answer – B
  28. Frederic W. Taylor present the idea(s) of
    A. management functions
    B. the exception principle
    C. both (a) and (b)
    D. neither (a) nor (b)
    Answer – B
  29. _________ is not a part of an acceptable use policy?
    A. Encryption policies
    B. Allowable use of systems
    C. Legal obligations
    D. User responsibilities
    E. both B & c
    F. none of these
    Answer – A
  30. Password and accounts responsibilities to 29 Use-case analysis focuses upon:
    A. Objects
    B. data
    C. Actors
    D. Entities
    E. none of these
    Answer – C
  31. _______ is a part of a static view of information?
    A. Metadata
    B. Logical data model
    C. Data flow model
    D. Information process model
    E. both A & b
    F. None of these
    Answer – C
  32. Contemporary Information Systems that are interfacing with customers and suppliers:
    A. BPR
    B. SCM
    C. CRM
    D. Both A and B
    E. Both B and C
    Answer – E
  33. Information systems that support the business functions that reach out to suppliers are known as:
    A. decision support systems
    B. expert information systems
    C. back-office information systems
    D. front office information systems
    E. none of the above
    F. both A & b
    Answer – C
  34. _________ not a class information system applications?
    A. management information system
    B. front office information systems
    C. office automation system
    D. expert system
    E. decision support system
    F. database management system
    G. None of these
    Answer – F
  35. ________ done in the Credit checking
    A. order entry system
    B. quotation system
    C. order processing system
    D. any of the above
    Answer – A
  36. 35. How many people that actually use the system to perform or support the work to be completed?
    A. system owners
    B. system analysts
    C. system designers
    D. both A & b
    E. none of the above
    Answer – E
  37. 36.________ not a typical business function?
    A. Manufacturing
    B. Sales
    C. Service
    D. Accounting
    E. Benefits and Compensation
    F. both A & b
    G. None of these
    Answer – E
  38. 37. The transactions flow in business processes to ensure that appropriate checks and approvals are implemented is called:
    A. procedures or flow control
    B. process flow
    C. work flow
    D. process requirements
    E. procedures entities
    F. None of these
    G. All of these
    Answer – C
  39. 38.A Language-based, machine that representations of how a software process is supposed to do, or how a software process is supposed to accomplish its tasks.
    A. application programs
    B. prototyping
    C. software specifications
    D. human engineering
    E. both A & b
    F. none of the above
    Answer – A
  40. 39. A definition of the user moves from window to window, interacting with the application programs to perform useful work is called:
    A. user dialog
    B. software specifications
    C. navigation specification
    D. prototyping specifications
    E. interface specifications
    F. both A & b
    G. both B & c
    Answer – A
  41. keyless interfaces include_________
    A. keyboard, OCR, pen, and voice recognition
    B. mouse, OCR, pen, and voice recognition
    C. barcoding, OCR, pen, and voice recognition
    D. all of the above
    E. none of the above
    F. both A & b
    Answer – C
  42. __________ is an Example of Open database connectivity (OBDC) tools.
    A. middleware
    B. tool kit
    C. interfaceware
    D. layerware
    E. none of the above
    F. all of these above
    Answer – A
  43. Project Management ensures that
    A. system is developed at minimum cost
    B. project’s risk is assessed
    C. project’s feasibility is assessed
    D. both A and B
    E. none of the above
    Answer – A
  44. What is the deliverable phase of the problem analysis
    A. statement of work
    B. statement of constraints
    C. problem statement
    D. system improvement objectives
    E. none of the above
    F. both A & B
    Answer – D
  45. In PIECES framework Which one is NOT a category of problems represented
    A. technology
    B. control
    C. efficiency
    D. economics
    E. service
    F. both A & b
    G. None of these
    Answer – A
  46. ________ is NOT a phase of the systems development life cycle?
    A. post-implementation review
    B. requirements analysis
    C. decision analysis
    D. problem analysis
    E. scope definition
    F. None of these
    G. All of the above
    Answer – A
  47. System development of cross life-cycle is?
    A. prototyping
    B. object modeling
    C. data modeling
    D. data flow diagram
    E. fact-finding
    F. None of these
    Answer – E
  48. Ongoing activity of system support is
    A. recovering the system
    B. recovering the system assisting users
    C. adapting the system to new requirements
    D. fixing software defects
    E. all of the above
    F. both A & b
    Answer – E

MIS Management Information System MCQs with Answers pdf

1. A key role of Management Information Systems is,

  1. To develop and share documents that support day-today organizational activities.
  2. To process business information
  3. To materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making
  4. None of the above

Answer: C) To materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making

Explanation:

MIS roles are wide in terms of organizational support. However, the main role of Management Information Systems is to materialize the business transaction data and produce insightful information which assists managers in decision making.

2. Which one of the following is not a prerequisite for a good MIS?

  1. Database
  2. Support from Staff
  3. Control and maintenance of MIS
  4. MIS executives

Answer: B) Support from Staff

Explanation:

Support from Staff is not a prerequisite for a good MIS.

3. What amongst the followings are the primary characteristics which must be processed by information?

  1. Availability
  2. Timeliness
  3. Accuracy
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

The primary characteristics of information are its availability, timeliness and accuracy.

4. It is a necessity of the data to be … before it can be converted into information.

  1. Processed
  2. Transformed
  3. Edited
  4. None of these

Answer: A) Processed

Explanation:

Data has to be processed before it can be converted into information.

5. Which of the following is not an objective of MIS?

  1. Supports in decision-making
  2. Provides insightful information
  3. Assist management people
  4. Recruit people for system

Answer: D) Recruit people for system

Explanation:

MIS system supports in decision-making, give insightful information.

6. Which one is the organization’s Back Bone?

  1. Capital
  2. Employee
  3. Management
  4. Information

Answer: D) Information

Explanation:

Information is a back-bone of an organization. With reference to this, MIS is considered as a heart and soul of an organization.

7. Amongst following, which cannot be considered as a business driver in information system?

  1. Redesign a business process
  2. Information security and privacy
  3. Proliferation of networks and the Internet
  4. None of these

Answer: C) Proliferation of networks and the Internet

Explanation:

In information system, proliferation of networks and the internet is not a business driver.

8. An MIS information comes from,

  1. Internal source
  2. External source
  3. Both internal and external source
  4. None of the above

Answer: C) Both internal and external source

9. Which one is an internal source of information for MIS,

  1. Customers care department
  2. HR department
  3. Marketing department
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

An internal source of information may arise from customers care department, HR department, marketing department and other departments which are interconnected and interrelated with the company.

10. … details are provided by management to marketing department.

  1. Supplier’s
  2. Customer’s
  3. Employee’s
  4. None of the above

Answer: A) Supplier’s

Explanation:

Supplier’s information is provided by management to marketing department.

11. The basic component/components of Decision Support System is/are,

  1. Database
  2. Model base
  3. DSS software system
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

DSS is an integration of database, model base and DSS software systems.

12. In MIS design, the sources of information may be categorized as … and …

  1. Internal, external
  2. Personal, organizational
  3. Useful, unuseful
  4. Constructive, destructive

Answer: A) Internal, external

Explanation:

In MIS design, the information may be categorized as internal and external sources of information.

13. Which one of the following model is based on business management, accounting, and econometrics principles

  1. Policymaking models
  2. Behavioral model
  3. Management science models
  4. None of these

Answer: C) Management science models

Explanation:

Management science models are based on the business management, accounting, and econometrics principles.

14. An … is a collection of procedures for converting data into knowledge and facts.

  1. Information system
  2. Data system
  3. Storage system
  4. None of these

Answer: A) Information system

Explanation:

An Information system is a collection of procedures for converting data into knowledge and facts.

15. A system is called … when the inputs, method, and outputs are all well-known.

Nondeterministic

  1. Deterministic
  2. Probabilistic
  3. None of these

Answer: B) Deterministic

Explanation:

A system is called deterministic when the inputs, method, and outputs are all well-known.

16. Which of the following steps is/are the implementation plans involved in MIS?

  1. Preparing organizational plans
  2. Planning of workflow
  3. Training of personnel
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Preparing organizational plans, workflow planning and Training of personnel are involve in MIS implementation.

17. Which of the following is included in the Office automation systems?

  1. Word processing and spreadsheet
  2. Electronic mail
  3. Audio and Video conversation
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

An Office automation system in MIS may involve word processing, spreadsheet, presentation applications, audio and video conversation, Emails etc.

18. In a … network, clients and another server work together to process the application.

  1. Cloud computing
  2. Mobile computing
  3. Client-server computing
  4. All of these

Answer: C) Client-server computing

Explanation:

In a client-server computing network, clients and another server work together to process the application.

19. The … is defined as a set of activities performed across the organization creating as the output of value to the customer.

  1. Business process
  2. Marketing process
  3. Production process
  4. None of these

Answer: A) Business process

Explanation:

The business process is defined as a set of activities performed across the organization creating as the output of value to the customer.

20. Which one of the following is not included in a Transaction Processing System:

  1. Input
  2. Process
  3. Output
  4. Feedback

Answer: D) Feedback

Explanation:

Feedback is not a component of a Transaction Processing System.

21. Which one is a true for a good ERP?

  1. Flexible ERP
  2. Modularity
  3. Extend within the company
  4. All of these

Answer: D) All of these

Explanation:

Flexibility, modularity and extend within the company are some key parameters of a good ERP system.

22. The process of matching a question to information in the knowledge base in an expert system is known as:

  1. Deduction
  2. Inclusion
  3. Inference
  4. None of the above

Answer: C) Inference

Explanation:

The process of matching a question to information in the knowledge base in an expert system is known as Inference.

23. Strategic information and decision-making are important to decision-makers.

  1. Executive managers
  2. Supervisors
  3. Supporting staff
  4. None of these

Answer: A) Executive managers

Explanation:

Strategic information and decision-making are important to executive managers.

24. Ajay woke up and went to the ATM to take money. He then went grocery store to buy some products and paid with his debit card. He finished off his day by going to school and registered online for his computer class. Ajay has had multiple contacts with what kind of information systems throughout his day?

  1. EIS (Executive Information System)
  2. MIS (Management Information System)
  3. Transaction Processing System (TPS)
  4. None of the above.

Answer: C) Transaction Processing System (TPS)

Explanation:

Transaction Processing System is used to record all the transactions.

25. The basic component of Executive Support System (ESS) is/are,

  1. Database
  2. Model base
  3. ESS software system
  4. All of the above

Answer: C) ESS software system

Explanation:

Database, model base and ESS software system are the basic component of executive support system.

26 The most important reason for failure of MIS is,

  1. Users involvement form initial phase of development
  2. Non involvement of end-user
  3. Documentation of specification
  4. All of these

Answer: B) Non involvement of end-user

Explanation:

The biggest cause of MIS failure is Non involvements of end-user, if a user don’t involve in the development of MIS, then it may get lack of necessary requirements and MIS may become fail.

27. Organizations’ basic operations and transactions are monitored by information systems …

  1. Transaction level system
  2. Strategic level system
  3. Knowledge level system
  4. Management level system

Answer: D) Management level system

Explanation:

Organizations’ basic operations and transactions are monitored by Management level system information system.

28. Information performance characteristics associated with … include projections and responses to queries.

  1. Executive Support System
  2. Transaction Processing System
  3. Decision Support System
  4. Management Information System

Answer: A) Executive Support System

Explanation:

Information performance characteristics associated with Executive Support System (ESS) include projections and responses to queries.

29. Which of the following people tends to process rather than generate knowledge and has a less formal, advanced educational background?

  1. System analysts
  2. Data workers
  3. Knowledge workers
  4. Executives

Answer: B) Data workers

Explanation:

Data workers tend to process rather than generate knowledge and have a less formal, advanced educational background system.

Customer Relationship Management MCQs and Answers PDF Download

Financial Management MCQ With Answers Download PDF

MCQs on Strategic Management – Download PDF

Marketing Management MCQ With Answers (2023) PDF Download

Brand Management MCQ with Answers (Updated) Download PDF

Best Enterprise Performance Management (EPM) MCQ with Answer

MBA MCQs – All Subjects – Download PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *